søndag 29. desember 2013

Batch #6 Pale Ale V2


Prøver igjen...

Samme utgangspunkt mtp råvarer som i batch #1, men med noe "større" erfaring. Nok et allgrain-sett fra www.ølbrygging.no danner grunnlaget for brygget. Denne gang håper/forventer jeg å ha noe bedre kontroll og forutsigbarhet på prosessen og resultatet. Personlig likte jeg batch #1 veldig godt slik det ble, men håper altså i denne omgang å bevisst kunne "justere" resultatet. Jeg vil tilstrebe å kjøre meskingen på en noe lavere temperatur enn batch #1, men med samme "korte" mesketid (60 min) og med det oppnå et noe tørrere øl. Gjæringen satser jeg på å kjøre tilnærmet likt. Slett ikke sikkert at jeg vil like resultatet bedre, men det inngår i læreprosessen. Vi får se.......... Bryggedato
27.12.2013

Ingredienser
Pale ale malt (88%)
Hvetemalt (10%)
Cara 20 malt (2% )
(Totalt 5,1 kg malt)
Northern Brewer bitterhumle 10% alfa 20 gram (60 min)
Cascade aromahumle 30 gram (0 min)
Safale S-04 gjær 11,5 gram
Protafloc 1/2

Volum før kok
23 liter

Skylling
8 liter vann 80*C

Volum etter kok (avdamping)
21,5 liter til gjæring. 2-3 liter svinn av "trub" + avdamping under kok. Et halvhjertet og utålmodig forsøk på whirpool - kunne med fordel ventet lenger og fått mer/klarere vørter til gjæring.

Original gravity
1050 på 20*C. Forventet abv ca. 5,2% om gjæringsforløpet går noenlunde som før.

Flaskedato
07.01.2014. FG 1010. Tilsatt 126 gram sukker på 3 dl vann til karbonering.

Resultat
Virker noe tørrere enn batch#1. Mindre fylde. Ok friskt, men noe svakere humlepreg enn ønskelig. Noe flatt - mistenker ujevn fordeling av sukkerløsningen før flasking, samt at ølet gjerne skulle vært satt kjøligere tidligere under karboneringen/modningen. Uansett... Lett drikkelig og passer godt alene eller til det meste av enklere retter med hvitt kjøtt o.l. Ble veldig godt til kalkun. Til neste pale ale: Mer humle. Tørrhumle. Forsøke å treffe bedre på 65-67*C på mesken for mer optimal balanse mellom alfa- og betaamylase.1 kommentar:

  1. Først og fremst, takk for øl! Hvor begynner vi. Vi? Ja, denne tilbakemeldingen er ikke bare min ene og alene. Fikk besøk av min gode nabo Gunnar, som du forøvrig kjenner godt. Tenkte dette besøket var en god anledning til å smake på pale alen v.2 jeg hadde i kjøleskapet. Her var det mye positivt å gripe fatt i. Noe av det første vi kunne si oss enig i, var at denne ølen luktet veldig godt. Skummet var kanskje noe tamt, men ølen såg ellers fin ut i glasset. Vi hadde en diskusjon rundt smak. Det var en syrlig frisk smak, detter er riktignok ikke en smak vi forbinder med ale. At ølen var noe mer bitter enn forventet, var dog ikke negativt. Oppsummert, en god øl. At det er en selvbrygger som står bak denne ølen, er intet annet enn imponerende.

    SvarSlett