søndag 10. november 2013

Utstyret, kostnader og krav til lokaliteter

Fjordgløtt Hjemmebryggeri består blant annet av følgende bryggeutstyr:

Beer Brew 30 versjon 2
Beer Brew sirkulasjonspumpe versjon 2
Beer Brew digitalt termometer
30 liters gjæringsspann
Oechslevekt
Kapseltang til korking av flasker
Glassflasker, brune, 0,5 liter med lang hals
Avinatore flaskerengjører
Avinatore flasketørker
Autosiphon hevert
Diverse målebegre
Starsan desinfeksjonsmiddel

Utover disse remediene benyttes ymse husholdningsartikler som gryter, vekter, målebegre, oppvaskekoster, svamper osv.

Utstyret er i all hovedsak kjøpt på internett hos leverandører som har spesialisert seg på hjemme- og mikrobrygging. Eksempelvis www.olbrygging.no www.petit-agentur.no www.bryggselv.no for å nevne noen...



Litt om kostnader
For mitt vedkommende er det gjort investeringer tett opp mot 6000,- for det oppsettet jeg brygger med i dag, inkludert flasker og råvarer til tre-fire brygg á 25 liter.

Som såkalt "all grain" brygger, koster det pr. dags dato en plass mellom 200,- og 400,- i råvarer for å produsere en batch på ca. 25 liter. Da bestiller jeg ferdig kvernet og blandet malt i sekker på 6-7 kg hvor det også følger en tilmålt mengde humle og gjær. Altså en halvliterpris på 8,- til 16,- når en går i null på utstyret for øvrig. Når det er sagt, presiserer jeg at lav pris og "store" volum ikke er den store motivasjonsfaktoren!

Langt billigere vil det etterhvert bli når en begir seg ut på innkjøp i litt større kvanta, hvorpå en samtidig også står friere til å eksperimentere med et hav av ulike og spennende oppskrifter.


Krav til lokaliteter
Bryggeprosessen
Tilgang på strøm, vann, ventilasjon og avløp. Med andre ord er nok kjøkkenet, vaskerommet eller garasjen mest egnet for de fleste. Selv brygger jeg på vaskerommet som har flislagt gulv og sluk i tilfellet uhellet skulle være ute og 25-30 liter kokende væske skulle velte over ende... Etterhvert som ny garasje skal settes opp, går nok produksjonen ut dit, noe plantegingene allerede bærer preg av ;)

Oppsettet mitt durer avgårde på 2500w under oppkok, og trenger da en kurs på 16A. I tillegg krever pumpen et eget stikk.

Gjæring
Til gjæring må en ha oppbevaringsplass med en stabil temperatur på henholdsvis 18-25 grader for overgjæret øl, og/eller 8-12 grader (eksempelvis) for undergjæret øl.



Lagring
Videre skal ølet enten på flaske eller fat som også skal lagres og etterhvert kjøles.

Bryggeriet er et såkalt kompaktbryggeri, og opptar ikke allverdens plass i boden mellom bryggedagene (klart...LITT plass krever jo utstyret totalt sett)



Listen er veiledende og ikke utfyllende! :)


RDWHAHB





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar