søndag 8. desember 2013

Batch #5 Porter

Mørketid og tid for mørkt øl. Batch #5 blir Fjordgløtt Hjemmebryggeris første porter. Wikipedia om "porter":

Porter er en form for mørkt overgjæret øl, med opphav i London. Øltypen slo gjennom tidlig på 1700-tallet, men det var ikke før ca. 1820 at ølet fikk den formen det har i dag. Det skal ha fått navnet sitt etter det engelske ordet for «bærere» («porters») som skal ha likt dette ølet.[1] Porter var enklere og billigere å brygge enn andre øl på den tiden, og det førte til fremveksten av store relativt industrialiserte bryggerier som gjorde eierne svært rike.

En sterkere type porter ble kalt Stout porter, senere forkortet til stout. Porter spredde seg geografisk til hele de britiske øyerRusslandBaltikumAustraliaUSACanadaSør-Afrika og India.

Porters popularitet dalte fra 1850-tallet og frem til 1973, da porter ikke lenger ble brygget på de britiske øyer. Det året sluttet Guinness å produsere sin porter. Oppstarten avCAMRA og ny oppmerksomhet rundt britiske øltradisjoner førte til at produksjonen startet igjen i 1978, og i dag brygges det et utall forskjellige portere på de britiske øyer.

Ølet passer godt sammen med mørk sjokolade og ble derfor ofte servert til sjokoladekake.


Bryggedato:

08.12.2013


Ingredienser:

Münchener malt

Cara 120 malt

Aroma malt

Svart malt

Columbus bitterhumle (14%)

Northern Brewer aromahumle

Safale S-04 gjær


Volum før kok:

23 liter vann til mesken


Skylling:

12 liter 80*C vann



Volum etter kok:

25 liter vørter



Original Gravity:
1062



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar